9 lutego br w Kawiarence Obywatelskiej spotkała się spora grupa osób zainteresowanych ogólnie mówiąc – produktem lokalnym. Zebrani przedstawili swoje możliwości produkcyjne, cele i zaproponowali możliwe rozwiązania. Najważniejszym zadaniem jest stworzenie na terenie gminy Inkubatora Produktu Lokalnego. Takie przedsięwzięcia powstały stosunkowo niedawno na terenie naszego kraju, jeszcze nie są tak dobrze rozpoznawalne.
W trakcie dyskusji zaproponowano wyjazdy studyjne do już pracujących, żeby podpatrzeć jak działają, skorzystać z doświadczeń przy planowaniu własnych założeń.
Co to jest ten inkubator? To nie tylko miejsce wytwarzania czyli obiekt z urządzeniami przeznaczony dla drobnych przetwórców produktów rolnych, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi. To jest cały system powiązanych ze sobą działań. Oprócz wykreowania miejsca do produkcji, należy opracować takie mechanizmy jak: rozwój lokalnej marki, system certyfikacji jakości, program promocji, marketingu i sprzedaży. Produkty lokalne mogą stać się świetnym narzędziem do promocji regionu – czyli naszej Gminy. Miejsca przyjaznemu środowisku naturalnemu, który jest bogactwem naszego regionu. To przedsięwzięcie może być punktem wyjściowym do dalszych działań zawartych w Strategii Rozwoju Gminy, która została wypracowana przez mieszkańców. Jednym z celów strategicznych jest Wzrost atrakcyjności turystycznej gminy, między innymi poprzez „uruchomienie systemu certyfikacji produktów, kwater agroturystycznych, imprez turystycznych z terenu gminy (Starojuska jakość)”, oraz „Stworzenie systemu sprzedaży produktów lokalnych, w tym żywnościowych”. Kolejny cel strategiczny, który jak najbardziej ma tu zastosowanie to Aktywizacja i integracja społeczna, czyli umożliwienie mieszkańcom rozwoju kompetencji, przedsiębiorczości, edukacji, szkoleń. I możliwości zarobkowania.
Padły propozycje organizacji sprzedaży produktu lokalnego - na przykład na rynku (targu) w Starych Juchach, do sieci sklepów, szkół, hoteli, agroturystyki, firm cateringowych – te kanały dystrybucji wymagają jeszcze (jak i inne) dalszego ustalania. Co ważne, miejscowi rolnicy i przedsiębiorcy mogliby nie tylko korzystać z Inkubatora, ale także docierać bezpośrednio do konsumentów i zachęcać turystów do przyjeżdżania do regionu. A konsument kupując produkty lokalne od rolników z gminy Stare Juchy, będzie nie tylko wynagradzał wiejską przedsiębiorczość, ale również przyczyniał się do ochrony wartości przyrodniczych, kulturowych i krajobrazowych regionu.
To było pierwsze spotkanie – zostały wymienione zamierzenia, plany stworzenia możliwości uruchomienia takiego przedsięwzięcia. Są zainteresowani i zaangażowani. Kolejny krok to opracowanie planu działania, stworzenie grupy odpowiedzialnej za przedsięwzięcie. Zarysowanie projektu. Ale przede wszystkim poszukanie możliwości finansowania. I nad tym właśnie pracujemy. O dalszych krokach będziemy informować sukcesywnie.