W dniu 16 sierpnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim odbył się IX Regionalny finał Ogólnopolskiego Konkursu “ Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu. Konkurs odbył się pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko- Mazurskiego.
W tym roku w dziale “Produkty startowało 60 uczestników. Przekrój eksponowanych produktów był imponujący. Znalazły się tam między innymi: ryby wędzone i smażone, chleby białe ciemne i gryczane, sękacze, podpłomyki, sery żółte i podpuszczkowe, nalewki, wędliny według tradycyjnego przygotowania, jagnięcina pieczona i faszerowana, grzyby pod różnymi postaciami. Pierogi - trudno wszystko wyliczyć. Pośród tych wspaniałych specjałów znalazła się “Konfitura PERSKA, czyli tradycyjnie smażona konfitura z wiśni i zielonego pieprzu.
Sześcioosobowa komisja musiała wszystkich tych wspaniałości spróbować i orzec, które zasługują na najwyższe uznanie. I tak oto w grupie “Przetwory ze zbóż, owoców i grzybów “ pierwsze miejsce zajął chleb pszenno-żytni a o “włos za nim, czyli drugie miejsce zajęła “Konfitura PERSKA przygotowana przez mieszkankę Szczecinowa, członkinię Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Stare Juchy Panią Krystynę Pilawską-Wiercińską. Należy wspomnieć, że w/w konfitura na wszystkich trzech etapach (powiat, województwo,i mędzyregion) zajmowała czołowe miejsca.
Warto wspomnieć ze nasze województwo od 2005r jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Logo Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur, Powiśla zobowiązuje do najwyższej jakości potraw i przetworów.
Jako uczestniczka i laureatka tych konkursów gorąco namawiam funkcjonujące w naszej gminie gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki wczasowe i restauracje do startowania w następnych edycjach “Smaków. Uzyskanie loga “Dziedzictwa Kulinarnego daje ogromną satysfakcje właścicielom oraz dodatkowe gratyfikacje.
W tym roku w dziale “Produkty startowało 60 uczestników. Przekrój eksponowanych produktów był imponujący. Znalazły się tam między innymi: ryby wędzone i smażone, chleby białe ciemne i gryczane, sękacze, podpłomyki, sery żółte i podpuszczkowe, nalewki, wędliny według tradycyjnego przygotowania, jagnięcina pieczona i faszerowana, grzyby pod różnymi postaciami. Pierogi - trudno wszystko wyliczyć. Pośród tych wspaniałych specjałów znalazła się “Konfitura PERSKA, czyli tradycyjnie smażona konfitura z wiśni i zielonego pieprzu.
Sześcioosobowa komisja musiała wszystkich tych wspaniałości spróbować i orzec, które zasługują na najwyższe uznanie. I tak oto w grupie “Przetwory ze zbóż, owoców i grzybów “ pierwsze miejsce zajął chleb pszenno-żytni a o “włos za nim, czyli drugie miejsce zajęła “Konfitura PERSKA przygotowana przez mieszkankę Szczecinowa, członkinię Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Stare Juchy Panią Krystynę Pilawską-Wiercińską. Należy wspomnieć, że w/w konfitura na wszystkich trzech etapach (powiat, województwo,i mędzyregion) zajmowała czołowe miejsca.
Warto wspomnieć ze nasze województwo od 2005r jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Logo Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur, Powiśla zobowiązuje do najwyższej jakości potraw i przetworów.
Jako uczestniczka i laureatka tych konkursów gorąco namawiam funkcjonujące w naszej gminie gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki wczasowe i restauracje do startowania w następnych edycjach “Smaków. Uzyskanie loga “Dziedzictwa Kulinarnego daje ogromną satysfakcje właścicielom oraz dodatkowe gratyfikacje.
Laureatka finału “Samków2009 w Lidzbarku Warmińskim
Krystyna Pilawska -Wiercińska