Aktualności

Kultura

18sie2009

„Konfitura PERSKA" JEDNA Z NAJLEPSZYCH POTRAW W KONKURSIE"Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionu”.

przygotowana przez mieszkankę Szczecinowa...
W dniu 16 sierpnia bieżącego roku w Lidzbarku Warmińskim odbył się IX Regionalny finał Ogólnopolskiego Konkursu “ Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionu”. Konkurs odbył się pod patronatem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko- Mazurskiego.
W tym roku w dziale “Produkty” startowało 60 uczestników. Przekrój eksponowanych produktów był imponujący. Znalazły się tam między innymi: ryby wędzone i smażone, chleby białe ciemne i gryczane, sękacze, podpłomyki, sery żółte i podpuszczkowe, nalewki, wędliny według tradycyjnego przygotowania, jagnięcina pieczona i faszerowana, grzyby pod różnymi postaciami. Pierogi - trudno wszystko wyliczyć. Pośród tych wspaniałych specjałów znalazła się “Konfitura PERSKA”, czyli tradycyjnie smażona konfitura z wiśni i zielonego pieprzu.
Sześcioosobowa komisja musiała wszystkich tych wspaniałości spróbować i orzec, które zasługują na najwyższe uznanie. I tak oto w grupie “Przetwory ze zbóż, owoców i grzybów “ pierwsze miejsce zajął chleb pszenno-żytni a o “włos” za nim, czyli drugie miejsce zajęła “Konfitura PERSKA” przygotowana przez mieszkankę Szczecinowa, członkinię Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Gminy Stare Juchy Panią Krystynę Pilawską-Wiercińską. Należy wspomnieć, że w/w konfitura na wszystkich trzech etapach (powiat, województwo,i mędzyregion) zajmowała czołowe miejsca.
Warto wspomnieć ze nasze województwo od 2005r jest członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Głównym kryterium członkostwa w sieci jest korzystanie z lokalnych surowców w produkcji żywności oraz kultywowanie tradycji kulinarnych. Logo” Dziedzictwo Kulinarne Warmii, Mazur, Powiśla” zobowiązuje do najwyższej jakości potraw i przetworów.
Jako uczestniczka i laureatka tych konkursów gorąco namawiam funkcjonujące w naszej gminie gospodarstwa agroturystyczne, ośrodki wczasowe i restauracje do startowania w następnych edycjach “Smaków”. Uzyskanie loga “Dziedzictwa Kulinarnego” daje ogromną satysfakcje właścicielom oraz dodatkowe gratyfikacje.


Laureatka finału “Samków”2009 w Lidzbarku Warmińskim
Krystyna Pilawska -Wiercińska

Autor: Marta Słuchocka