Aktualności

Kultura

7gru2008

PANI KRYSTYNA PILAWSKA-WIERCIŃSKA LAUREATEM KONKURSU KULINARNEGO

To juz po raz drugi z rzędu...
W sobotę, 6 grudnia z Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie spotkali się uczestnicy Finału Konkursu "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy". Uczestnicy wyłonieni byli w regionalnych eliminacjach. Jak już informowaliśmy, brały w nich udział dwie Panie z naszej Gminy i obydwie odniosły sukces otrzymując zaproszenie do udziału w finale. Finał podzielony był na kilka "dyscyplin", m.in. potrawy oraz produkty pochodzenie roślinnego i zwierzęcego. Zawody rozgrywano w kilku salach szkoły i stwierdzić należy, że było dość ciasno. Można przypuszczać, że w kolejnych latach konkurs musi być rozgrywany w wększych pomieszczeniach. Każdy wystawca starał się zaprezentować jak naklepiej, dostosowując wystrój stołu odpowiednio do potrawy. Niektórzy przystroili stoiska na sposób myśliwski, inni gospodarski. Jeszcze inni, jak chociażby Karczma "Stary Młyn" z Upałt (mijamy ją po drodze do Giżycka), przywieźli kukły.

Ostatecznie w konkursie finałowym wzięła udział jedynie Pani Krystyna Pilawska- Wiercińska. Wystartowała za to w dwóch kategoriach: potrawa i potrawy pochodzenia roślinnego.

W pierwszej kategorii potrawą był deser wigilijny z wileńszczyzny: "Babeczki owsiane", a w drugiej Konfitura dla dorosłych ku zdrowotności "Wiśnia z zielonym pieprzem".

Pani Krystyna zajęła trzecie miejsce w kategorii produktów pochodzenia roślinnego, czyli za konfiturę. Należy pamiętać, że w każdej kaegorii startowało po 30 reprezentantów, a mało wśród nich było "amatorów" - przeważały restauracje, karczmy, gospodarstwa agroturystyczne.
Potrawy Pani Krystyny wszystkim przypadły do gustu. Szczególnie zwycięska konfitura smakowała jury konkursu. Na koniec odwiedzili wystawców goście Światowego Kongresu Ochrony Środowiska, które odbywał się w Gdańsku. Była to delegacja hiszpańska. Gości po wystawie oprowadzał Marszałek Województwa Pan Jarosław Słoma. Oni również byli zachwyceni potrawą.
Zwycięskim produktem pochodzenia roślinnego okazał się chleb z Wydmin, pochodzenia zwierzęcego solona sieja. Te dwa, tak proste wydawałoby się, w sporządzeniu produkty okazały się najlepsze.

Nagrodzeni będą reprezentować województwo na wystawach w kraju i za granicą.

Autor: Jarosław Franczuk