Ostatecznie w konkursie finałowym wzięła udział jedynie Pani Krystyna Pilawska- Wiercińska. Wystartowała za to w dwóch kategoriach: potrawa i potrawy pochodzenia roślinnego.
W pierwszej kategorii potrawą był deser wigilijny z wileńszczyzny: "Babeczki owsiane", a w drugiej Konfitura dla dorosłych ku zdrowotności "Wiśnia z zielonym pieprzem".
Pani Krystyna zajęła trzecie miejsce w kategorii produktów pochodzenia roślinnego, czyli za konfiturę. Należy pamiętać, że w każdej kaegorii startowało po 30 reprezentantów, a mało wśród nich było "amatorów" - przeważały restauracje, karczmy, gospodarstwa agroturystyczne.
Potrawy Pani Krystyny wszystkim przypadły do gustu. Szczególnie zwycięska konfitura smakowała jury konkursu. Na koniec odwiedzili wystawców goście Światowego Kongresu Ochrony Środowiska, które odbywał się w Gdańsku. Była to delegacja hiszpańska. Gości po wystawie oprowadzał Marszałek Województwa Pan Jarosław Słoma. Oni również byli zachwyceni potrawą.
Zwycięskim produktem pochodzenia roślinnego okazał się chleb z Wydmin, pochodzenia zwierzęcego solona sieja. Te dwa, tak proste wydawałoby się, w sporządzeniu produkty okazały się najlepsze.
Nagrodzeni będą reprezentować województwo na wystawach w kraju i za granicą.