Aktualności

Kultura

26lis2007

PODWÓJNE SMAKI WARMII, MAZUR ORAZ POWIŚLA W STARYCH JUCHACH!!!

Wielki sukces odniosły Panie Ewa Gumińska i Krystyna Pilawska-Wiercińska w konkursie Smaki Warmii, Mazur i Powiśla. Zajęły drugie miejsca ze swoimi potrawami!!!
W sobotę, 24 listopada 2007r. w Szkole Gastronomicznej w Olsztynie odbył się finał konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy. Organizatorem konkursu są: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury oraz Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
II edycja konkursu była realizowana pod hasłem “Potrawy wigilijne i świąteczne”.
Celem konkursu jest przede wszystkim zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, które znajdą się w wydawnictwie pod tym samym tutyłem, promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych. Uczestnikami konkursu są mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich).
Uczestnik konkursu zobowiązany jest do zaprezentowania i poddania ocenie komisji konkursowej zgłoszonego produktu lub potrawy wraz z przepisami podczas finału konkursu.

Do konkursu zgłosiły się dwie Panie z gminy Stare Juchy: Ewa Gumińska zaproponowała potrawę Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym a Krystyna Pilawska-Wiercińska Blińcy z orzechami w pomaczce z grzybami.

Potrawy przypadły do gustu jurorom i zajęły drugie miejsca w swojej kategorii: Produkty związane z ludnością, która przybyła na tereny Warmiii, Mazur oraz Powiśla po 1945 roku. Produkty i potrawy regionalne pochodzenia roślinnego.
Przepis p. Ewy Gumińskiej na gołąbki z kaszą gryczaną polega na zamianie normalnego farszu z mięsem na inny, postny. Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej, główka kapusty białej lub włoskiej, ok. 5 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku (dość duży), 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kwaśnej śmietany i 1/2 szklanki oleju oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, szczypta bazylii, majeranku, lubczyk, zielona pietruszka.
Najpiewrw należy przygotować farsz, który zawija się następnie w kapustę podobnie jak każde inne gołąbki. Z wody, w której gotowały się grzyby należy sporządzić sos z warzywami.
Pychota.

Autor: Jarosław Franczuk