II edycja konkursu była realizowana pod hasłem “Potrawy wigilijne i świąteczne.
Celem konkursu jest przede wszystkim zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, które znajdą się w wydawnictwie pod tym samym tutyłem, promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych. Uczestnikami konkursu są mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich).
Uczestnik konkursu zobowiązany jest do zaprezentowania i poddania ocenie komisji konkursowej zgłoszonego produktu lub potrawy wraz z przepisami podczas finału konkursu.
Do konkursu zgłosiły się dwie Panie z gminy Stare Juchy: Ewa Gumińska zaproponowała potrawę Gołąbki z kaszą gryczaną w sosie grzybowym a Krystyna Pilawska-Wiercińska Blińcy z orzechami w pomaczce z grzybami.
Potrawy przypadły do gustu jurorom i zajęły drugie miejsca w swojej kategorii: Produkty związane z ludnością, która przybyła na tereny Warmiii, Mazur oraz Powiśla po 1945 roku. Produkty i potrawy regionalne pochodzenia roślinnego.
Przepis p. Ewy Gumińskiej na gołąbki z kaszą gryczaną polega na zamianie normalnego farszu z mięsem na inny, postny. Składniki: 2 szklanki kaszy gryczanej, główka kapusty białej lub włoskiej, ok. 5 dag grzybów suszonych, 2 cebule, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku (dość duży), 2 łyżki mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kwaśnej śmietany i 1/2 szklanki oleju oraz przyprawy: sól, pieprz, ziele angielski, liść laurowy, szczypta bazylii, majeranku, lubczyk, zielona pietruszka.
Najpiewrw należy przygotować farsz, który zawija się następnie w kapustę podobnie jak każde inne gołąbki. Z wody, w której gotowały się grzyby należy sporządzić sos z warzywami.
Pychota.