FASZEROWANE JAJA NA CIEPŁO:
Składniki:
10 sztuk jaja na twardo
20 dkg szynki chudej
Duży pęczek koperku
⅓ kostki masła
Biały pieprz
½ kostki smalcu
Przygotowanie:
Ugotowane jaja przeciąć na pół, aby skorupki były całe . Wyłuskać z nich jaja i starkować na tarce o najgrubszych oczkach. Szynkę posiekać na kawałeczki wielkości główki od zapałki. Koperek posiekać bardzo, bardzo drobno, całą masę posypać około 1 łyżeczkę płaską pieprzu białego , soli do smaku, ( około 1 płaska do herbaty). Masło stopić - nie rumienić - i włóż , wyrobić dokładnie. Następnie masę włożyć do skorupek. Od strony masy umoczyć w bułce tartej. Smażyć rumiano na smalcu. Podawać z liśćmi sałaty.
Uwaga: Potrawa może być podawana jako ciepła przekąska lub zimna z sosem tatarskim.
ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!