Aktualności

Kultura

12sie2008

SMAKI KUCHNI MAZURSKIEJ

W Gminnym Ośrodku Kultury w Starych Juchach trwa "mini kurs gotowania" potraw mazurskich. 
Od 15 lipca 2008 ruszył I etap projektu Usługi Integracji Społecznej, 4.4 Usługi Łączone “Smaki Kuchni Mazurskiej” realizowany w Gminnym Ośrodku Kultury w Starych Juchach. Zajęcia prowadzi Instruktor Pani Krystyna Pilawska -Wiercińska. Odbyło się już 6 spotkań w miesiącu lipcu. Przygotowano 6 różnych potraw. W warsztatach uczestniczy od 10 do 15 osób. Potrawy degustowano przez uczestników zajęć oraz zaproszonych gości ( seniorów, letników). Degustowane potrawy przygotowywane były z : mięs, warzyw ciast, owoców, drobiu. Drugi etap projektu obejmować będzie: zupy ryby, dziczyzna, jagnięcina i inne. A oto jeden z przepisów specjalnie od szefa kuchni dla Państwa.


FASZEROWANE JAJA NA CIEPŁO:

Składniki:
 10 sztuk jaja na twardo
 20 dkg szynki chudej
 Duży pęczek koperku
 ⅓ kostki masła
 Biały pieprz
 ½ kostki smalcu
Przygotowanie:

Ugotowane jaja przeciąć na pół, aby skorupki były całe . Wyłuskać z nich jaja i starkować na tarce o najgrubszych oczkach. Szynkę posiekać na kawałeczki wielkości główki od zapałki. Koperek posiekać bardzo, bardzo drobno, całą masę posypać około 1 łyżeczkę płaską pieprzu białego , soli do smaku, ( około 1 płaska do herbaty). Masło stopić - nie rumienić - i włóż , wyrobić dokładnie. Następnie masę włożyć do skorupek. Od strony masy umoczyć w bułce tartej. Smażyć rumiano na smalcu. Podawać z liśćmi sałaty.

Uwaga: Potrawa może być podawana jako ciepła przekąska lub zimna z sosem tatarskim.


ŻYCZYMY SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Autor: Krystyna Pilawska -Wierińska