Celem konkursu jest przede wszystkim zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego w broszurze “Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy, promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych. Uczestnikami konkursu są mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, organizacje (np. koła gospodyń wiejskich). Uczestnik konkursu zobowiązany jest do zaprezentowania i poddania ocenie komisji konkursowej zgłoszonego produktu lub potrawy wraz z przepisami podczas finału konkursu. Finaliści II edycji konkursu “Smaki Warmii i Mazur i Powiśla będą kandydatami do finału na szczeblu regionalnym w konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo w 2008 roku. Przesłanie wypełnionych KART ZGŁOSZENIA POTRAWY wraz z załączonymi przepisami na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Al. Marszałka Józefa Piłsudskiego 32, 10-578 Olsztyn, z dopiskiem: “Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy ma nastąpić do dnia 31 października 2007 r. Komisja konkursowa oceniać będzie poprawność zgłoszeń oraz nadesłane przepisy. Finał odbędzie się w dniu 24 listopada 2007 roku w Olsztynie.