Przepis:
½ kg marchwi
½ dużego selera
½ kg pieczarek
2 duże pietruszki
½ kg pomidorów
2 duże cebule
1 kg mięsa wieprzowego
łyżeczka kminku
Robota:
Mięso pokroić w kostkę 2/2 cm
i podsmażyć na rumiano
wszystkie warzywa twarde obrać i pociąć w talarki
pieczarki umyć i pociąć na cząstki
pomidory pokroić w ósemki
wszystko włożyć do garnka firmy CEPTER i gotować na małym ogniu przez 15 min.
SMACZNEGO
Robiliśmy również ciasto drożdżowe bez wyrabiania ręką.
Składniki:
½ kg mąki
4 łyżki cukru
3 żółtka i 1 jajko
½ opakowania świeżych drożdży
1/3 kostki masła
1 szklanka mleka
Dowolny zapach + rodzynki
Robota:
Mleko podgrzewamy do 40 0C dodajemy masło, cukier i drożdże .
Mieszamy w szejkerze .
Do mąki wsypujemy rodzynki wsypujemy rodzynki i wlewamy płynne dodatki.
Wszystko zamykamy w misce firmy TUPPERWARE .
Ruchem kołowym robimy 15 obrotów.
Miskę ustawiamy na pojemniku z ciepłą wodą i 3 razy wypuszczając powietrze czekamy na wstępne rośnięcie ciasta.
Ciasto wykładamy do foremki
Wstawiamy do piekarnika na 10-15 min. W temperaturze 50 0 C , a następnie ustawiamy piekarnik na 180 0 C i pieczemy 45 min. ( z termoobiegiem ).
Gotowanie i pieczenie trwało ok. 1 godz. Więcej czasu zajęło na przygotowanie i zmywanie. Uczestnicy warsztatów przekonali się , że najnowsza technologia przyrządzania posiłków to : zdrowie , oszczędność czasu i oszczędność nośników energii.
Kolejne spotkanie to słodkie niespodzianki na Dzień Matki i Dzień Dziecka.
Zapraszam
instruktor- Krystyna Pilawska -Wiercińska
Piątek 22.05.2009r. godz. 18.00 GOK Stare Juchy
Projekt realizowany w ramach środków uzyskanych przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej z kredytu Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju ( Bank Światowy )na Poakcesyjny Program Wsparcia Obszarów Wiejskich (PPWOW) na mocy porozumienia pomiędzy Urzędem Gminy Stare Juchy, a Gminnym Ośrodkiem Kultury w Starych Juchach, w terminie od 01.03.2009r. do 30.06.2009r