Aktualności

Kultura

16paz2012

SZCZECINOWO

NOWE WIEŚCI

Witajcie! To znowu my ,”Wróblikowie mali” ze Szczecinowa . W ostatnią sobotę piekliśmy precelki. Wyszły SUPER !!! sami zrobiliśmy ciasto ( przepis podamy na końcu ) .Następnie formowaliśmy różne kształty , bo nie wszystkim udały się formy precelków. Kiedy już siedziały w piekarniku , po świetlicy rozchodził się kuszący zapach wanilii. Te 20 min czekania było sprawdzianem naszej cierpliwości. Jakoś się udało .Precelki były tak smaczne .że zniknęły w parę minut. .Z ostatniej partii odłożyliśmy dla naszych rodziców. Chyba im smakowały , bo pytali się o przepis.

A oto on:

50 dag mąki zwykłej

15dag cukru

1 cukier waniliowy

10 masła ! ( nie margaryny ,bo nie będą smaczne !!!!!!! )

2 jajka

4 duże łyżki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Parę kropli zapachu rumowego

Robota :

Masło + cukier + jajka utrzeć na masę o gęstości śmietany ( tak oby cukier się rozpuścił )

Teraz dodać mleko i dobrze ubić. Teraz dodać cukier waniliowy oraz parę kropli zapachu rumowego. Następnie , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać co jajecznej masy. Szybko zagnieść ciasto na stolnicy. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 min.

W tym samym czasie nagrzać piekarnik na 180c . Z ciasta formować dowolne kształty o grubości małego palca dorosłej kobiety. Układać na blaszce w odległości 2cm od siebie

Przed wsadzeniem do pieca posmarować dokładnie każdy precelek roztrzepanym jajkiem.

Piec na złoty kolor około 15-20 min.


Życzymy smacznego!

“ Wróblikowie mali “ ze Szczecinowa

PS. Przepisy dostajemy od p.Krysi i ona nam pomaga w naszych potyczkach kulinarnych.

Autor: Krystyna Pilawska - Wiercińska