Witajcie! To znowu my ,”Wróblikowie mali” ze Szczecinowa . W ostatnią sobotę piekliśmy precelki. Wyszły SUPER !!! sami zrobiliśmy ciasto ( przepis podamy na końcu ) .Następnie formowaliśmy różne kształty , bo nie wszystkim udały się formy precelków. Kiedy już siedziały w piekarniku , po świetlicy rozchodził się kuszący zapach wanilii. Te 20 min czekania było sprawdzianem naszej cierpliwości. Jakoś się udało .Precelki były tak smaczne .że zniknęły w parę minut. .Z ostatniej partii odłożyliśmy dla naszych rodziców. Chyba im smakowały , bo pytali się o przepis.
A oto on:
50 dag mąki zwykłej
15dag cukru
1 cukier waniliowy
10 masła ! ( nie margaryny ,bo nie będą smaczne !!!!!!! )
2 jajka
4 duże łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Parę kropli zapachu rumowego
Robota :
Masło + cukier + jajka utrzeć na masę o gęstości śmietany ( tak oby cukier się rozpuścił )
Teraz dodać mleko i dobrze ubić. Teraz dodać cukier waniliowy oraz parę kropli zapachu rumowego. Następnie , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać co jajecznej masy. Szybko zagnieść ciasto na stolnicy. Zostawić w chłodnym miejscu na 30 min.
W tym samym czasie nagrzać piekarnik na 180c . Z ciasta formować dowolne kształty o grubości małego palca dorosłej kobiety. Układać na blaszce w odległości 2cm od siebie
Przed wsadzeniem do pieca posmarować dokładnie każdy precelek roztrzepanym jajkiem.
Piec na złoty kolor około 15-20 min.
Życzymy smacznego!
“ Wróblikowie mali “ ze Szczecinowa
PS. Przepisy dostajemy od p.Krysi i ona nam pomaga w naszych potyczkach kulinarnych.