W ostatnim dniu wakacji 31.08.2008r. zakończył się projekt Usługi Integracji Społecznej “Tradycja i współczesność - kuchnia regionalna realizowany w ramach środków uzyskanych przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej z kredytu Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju ( Bank Światowy )na Poakcesyjny Program Wsparcia Obszarów Wiejskich (PPWOW), który powstał dzięki zawarciu porozumienia pomiędzy Urzędem Gminy Stare Juchy, a Gminnym Ośrodkiem Kultury w Starych Juchach. W warsztatach uczestniczyło 13 osób w wieku15 - 60 lat, w tym 4 Panie seniorki . Głównym celem projektu było zintegrowanie młodego pokolenia ze starszym, po to aby wspólnie poznawały tajniki kuchni regionalnej. Panie uczyły się przygotowywać zarówno staropolskie jak i również współczesne potrawy. Młodzież uczyła się “babcinych przepisów, odwdzięczając się swoimi pomysłami. Projekt rozpoczął się 15 lipca 2008r. a zakończył 31 sierpnia 2008r. W tym czasie odbyło się 12 warsztatów (6 w miesiącu lipcu oraz 6 w sierpniu) na które przychodziło 13 osób, w tym 4 Panie seniork ( 2 ze Szczecinowa oraz 2 ze Starych Juch). Na każdym spotkaniu Pani instruktor Krystyna Pilawska- Wiercińska uczyła nowych umiejętności nie tylko kulinarnych, ale również etycznych jak np. zasady dobrego zachowania przy stole, czy też, jak należy nakrywać do stołu. Na degustację tych wyśmienitych potraw zaproszono rodziców uczestniczek warsztatów jak również znane osobistości takie jak np. Wójt Gminy Stare Juchy - Pani Ewa Jurkowska- Kawałko. Podziw było widać na ich rozpromienionych twarzach po zakończonej degustacji. Każda osoba po prezentacji była zachwycona poziomem i umiejętnościami jakie młode dziewczęta osiągnęły w tak nie długim czasie. Dzięki realizacji projektu zostały zakupione nowe sprzęty kuchenne takie jak : zestaw noży kuchennych, mikrofalówka, lodówka itp., co bardzo ułatwiło pracę w kuchni. Wszystkie uczestniczki mają nadzieję, że nastąpi kontynuacja usługi. Pani K. Pilawska - Wiercińska zdradza kolejny przepis z “Babcinego zeszytu
KURCZAK “FRAGLE
Składniki:
-1 porcja podwójna piersi z kurczaka (duża)
-2 kopiaste łyżki stołowe jogurtu naturalnego
-2 kopiaste łyżki stołowe jogurtu naturalnego
-Duża szczypta białego pieprzu
-1 opakowanie krakersów “KRAKUS
Przygotowanie:
Piersi pociąć wzdłuż włókien na paski grubości 2 cm. W misce zmieszać jogurt z majonezem i pieprzem. Włożyć pociętego kurczaka . Marynować przez noc ( ok. 6 godz. ). Następnie każdy kawałek kurczaka razem z marynatą obtoczyć pokruszonymi krakersami. Ułożyć na suchej blaszce. Piekarnik nagrzać do 200 0C. Piec ok.20 min. Podać z kolorowym ryżem.
Życzymy smacznego
Marta Słuchocka
Krystyna Pilawska - Wiercińska