Na uczestników imprezy czekało wiele atrakcji. W ofercie każdy znalazł coś dla siebie. Do wyboru były smakowite ryby wędzone, w occie, smażone. Pierwszego dnia Kampanii Mistrz Kulinarny Krzysztof Górski wraz z asystentem Wojciechem Michalskim przygotowali w ogromnym garze ponad 1000 litrów zupy rybnej. Trzeba przyznać, że nasz kucharz, to cudotwórca, bo nawet tym, co zarzekali się, że zupy rybnej nie wezmą do ust, danie smakowało wybornie i przychodzili po dolewkę. W trakcie drugiego dnia Kampanii Kuchmistrz zdradził wiele ze swoich tajników i ciekawostek ułatwiających pracę w kuchni przy przyrządzaniu potraw rybnych. Porad słuchały uważnie nie tylko początkujące, ale i doświadczone gospodynie. Na oczach zgromadzonych wyczarował smakowitego pstrąga na bekonie i lina w sosie śmietanowo - migdałowym. Uczestnikom wręczana była również broszura zawierająca treści zachęcające do jedzenia ryb ze względu na ich walory smakowe oraz proste i sprawdzone przepisy kulinarne na dania rybne. Dietetyk obecny przy stoisku promocyjnym informował o korzyściach komponowania jadłospisu bogatego w ryby. Można było również wziąć udział w konkursach, wygrać nagrody i upominki. Niech żałują ci, co nie przyszli, ponieważ ci, którzy uczestniczyli w pikniku, wyszli z pełnymi brzuchami i uśmiechniętymi buźkami.
Przeprowadzenie całej kampanii było możliwe, dzięki środkom finansowym pozyskanym przez gminę z Unii Europejskiej z Sektorowego Programu Operacyjnego “Rybołówstwo i przetwórstwo ryb 2004 - 2006.