Aktualności

Kultura

6kwi2009

WARSZTATY KULINARNE

mazurki,mazurki, mazurki
Wielkanoc tuż tuż

W piątek 03 kwietnia 2009r. odbyły się IV warsztaty kulinarne "Kuchnie regionalne- kuchnie europejskie- kuchnie świata”. Uczestnicy przygotowywali mazurki wielkanocne różnego rodzaju-pomarańczowy, kajmakowo -kokosowy, kajmakowy- bakaliowy oraz czekoladowy. Pieczony był również cwibak . Te , które były bardzo proste od początku do końca przygotowały najmłodsze uczestniczki. Wśród 12 fanów wypieków wielkanocnych “domowej roboty” znalazł się 1 mężczyzna . Mimo dużej różnicy wieku 9 - 72 lata “cukiernicy wielkanocni” wyśmienicie czuli się w kuchni w swoim towarzystwie. Jak widać na zdjęciach poniżej humor im dopisywał .W każdym domu podczas prac świątecznych znajdziemy “podjadacza palcowego” . W naszej kuchni również go nie zabrakło. To najlepszy sposób na sprawdzenie, czy konfitura lub masa jaką doaliśmy jest o takim smaku jakiego się spodziewaliśmy.
Instruktor Pani Krystyna Pilawska - Wiercińska przedstawiła zasady robienia oraz pieczenia ciasta kruchego , które może być użyte nie tylko do mazurka lecz również jako podstawa do kruchych babeczek , spód do tarty owocowej , lub do szarlotki.

uniwersalny przepis na kruche ciasto do mazurków:

-30 deko mąki krupczatki
-20 deko tłuszczu pół na pół masło
-smalec (nie margaryna !)
-10 deko cukru
-1 całe jajo + żółtko
-dowolny mały zapach

Robota:

Mąkę posiekać ze wszystkimi produktami, szybko zagnieść ciasto i włożyć na ½ godz. do lodówki. Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec ciasto na złoty kolor ok.15-20 min.

Podczas Kiermaszu Wielkanocnego 5 kwietnia 2009 (w niedzielę) W Gminnym Ośrodku Kultury w Starych Juchach odbyła się degustacja mazurków wielkanocnych przygotowanych przez uczestników warsztatów kulinarnych
“ Kuchnie regionalne-kuchnie europejskie- kuchnie świata”.


Kolejne spotkanie w piątek po Świętach Wielkanocnych .
Serdecznie zapraszamy.

Życzymy wszystkim Wesołych, zdrowych i pogodnych Świat, smacznego jajka oraz pysznego mazurka na stole.

Instruktor Pani Krystyna Pilawska - Wiercińska
Marta Słuchocka
oraz wszyscy uczestnicy warsztatów "Kuchnie regionalne-kuchnie europejskie- kuchnie świata”


Projekt realizowany w ramach środków uzyskanych przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej z kredytu
Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju
( Bank Światowy )na Poakcesyjny Program Wsparcia Obszarów Wiejskich (PPWOW)
na mocy porozumienia pomiędzy
Urzędem Gminy Stare Juchy, a Gminnym Ośrodkiem Kultury w Starych Juchach
W terminie od 01.03.2009r. do 30.06.2009r.

Autor: Marta Słuchocka