Aktualności

Kultura

14mar2009

ZACZYNAMY GOTOWANIE !!!

Pierwsze warsztaty za nami...

Dziś 14 marca 2009r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Starych Juchach odbyły się pierwsze warsztaty kulinarne “Kuchnie regionalne- kuchnie europejskie- kuchnie świata” . Instruktor Pani Krystyna Pilawska - Wiercińska przygotowała na ten dzień smakowity przepis na rybę w brzoskwiniach .Na wspólne gotowanie przybyła zarówno młodzież jak też Panie seniorki. Zanim jednak uczestnicy przystąpili do smażenia wysłuchali kilka cennych rad dotyczących przyprawiania ryb. Po części teoretycznej "ekipa” zabrała się do pracy. Podział obowiązków nastąpił szybko i sprawnie. Każdy z uczestników dokładnie wykonał swoje zadanie.W czasie pracy "kucharze" wymieniali się doświadczeniami kulinarnymi. Gdy potrawa była już gotowa odbyła się najprzyjemniejsza część warsztatów - degustacja. Na zakończenie instruktor jeszcze raz dokładnie przekazała sposób wykonania przepysznej rybki. Spróbujcie sami przyrządzić w domu,polecamy.


SKŁADNIKI:

-1 kg ryby morskiej ( może to być panga )
-1 litr oleju do smażenia najlepiej kujawski
-3 średnie cebule
-3 średnie papryki kolorowe
-1 duża puszka brzoskwiń w zalewie (nie słodzone )
-2 puszki pomidorów całych w zalewie
-sól
-biały pieprz
-1 kg jajek
-bułka tarta pomieszana z mąką ( pół na pół )

PRZYGOTOWANIE :

Rybę rozmrozić , osuszyć na sitku dzień wcześniej. Pociąć 5 cebul w drobne paski, posolić, obsypać białym pieprzem i zostawić na parę chwil. Jajka rozpłucić i dodać do nich 1 łyżkę wody. . Włożyć rybę do jajek i niech postoi 1 godzinę. Każdy kawałek panierować w bułce i mące . Smażyć na złotobrązowy kolor. Odstawić do ostygnięcia.

SOS:

Zlać oliwę po smażeniu bez paproszków i dodać szklankę oliwy, podgrzać. Kolejno wrzucać cebulę pociętą w piórka , zeszklić. . Do cebuli dodać pociętą w półcentymetrowe paski paprykę. Dusić na małym ogniu. Brzoskwinie wybrać z zalewy i pokroić w cząstki. Pomidory pociąć w mniejsze kawałki razem z zalewą dodać do sosu. Dodać sos z brzoskwiń i pocięte brzoskwinie . Wszystko dobrze doprawić solą i białym pieprzem . Dodać pół łyżki stołowej przyprawy Tao Tao ( czerwona pasta cury) . Układać w głębokim naczyniu i zalewać na przemian dobrze ciepłym sosem . Odstawić do dnia następnego w lodówce.


SMACZNEGO !!!

Kolejne warsztaty odbędą się 20.03.2009r. o godz. 18:00
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU

Usługi Integracji Społecznej na Poakcesyjny Program Wsparcia Obszarów Wiejskich 4.4 Usługi Łączone dla osób starszych oraz młodzieży a) usługi edukacyjno-rekreacyjno- integracyjne , rozwijanie zainteresowań, zdobywanie nowych umiejętności.
W terminie od 01.03.2009r. do 30.06.2009r.
Projekt realizowany w ramach środków uzyskanych przez Rząd Rzeczypospolitej Polskiej z kredytu
Międzynarodowego Banku Odbudowy i Rozwoju
( Bank Światowy )na Poakcesyjny Program Wsparcia Obszarów Wiejskich (PPWOW)
na mocy porozumienia pomiędzy
Urzędem Gminy Stare Juchy,
a Gminnym Ośrodkiem Kultury w Starych Juchach

Autor: Marta Słuchocka