We wtorek 8 kwietnia sołectwa zrzeszone w Lokalnej Grupie Działania “Lider w EGO” (Ełk, Gołdap, Olecko) ruszyły w kulinarne szranki w Mazurskim Dworze w Siejniku. Każda z wyżej wymienionych gmin mogła zgłosić do konkursu po dwa sołectwa. Uczestnicy zobowiązani byli przygotować potrawę, stoisko kulinarne i prezentację historyczną związaną z daniem i miejscem jego pochodzenia. Gminę Stare Juchy reprezentowały sołectwa: Zawady Ełckie i Szczecinowo. Wielkopostna zupa rybna z Zawad Ełckich zasłużenie zajęła trzecie miejsce, a czarny chleb z fałszywym śledziem ze Szczecinowa uplasował tę gminę na miejscu piątym. Jury pierwszym miejscem uhonorowało zapiekankę serową z Giż, która zdeklasowała karpia z weka z miejscowości Jurki. [rn] Wielkopostna zupa rybna z Zawad Ełckich - 1 sum, 1 marchew duża, 1 średnia pietruszka, 1 por, 1 cebula, - 1 seler, listek bobkowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta pieprzu, szczypta soli, 1 duży pomidor, białko z kilku jaj; - na pulpety rybne: 1/2 kg mięsa z jakiejkolwiek ryby, bułka, - 1 łyżka masła, 2 jajka całe, sól, pieprz, zielona pietruszka. Najsmaczniejsza to z suma. Włoszczyznę jak na rosół, dużą marchew, pietruszkę, pół selera, pora, cebuli sporo, listek, pieprzu, ziela nastaw pospołu. Gdy jarzyny miękkie będą, to rybę, parę godzin przedtem nasoloną, włóż takoż i pomidora dodaj. Raz na dużym ogniu zagotuj, zszumuj, pokrywą przykryj, zaczem na wolnym ogniu kwadrans do dwudziestu pięciu minut warz. Rybę wyjmij, zupie odstać się daj, aby męty osiadły. Do zupy takiej w wazę pulpety z ryby wkładaj. Na to, mięso z jakiejkolwiek ryby surowej obedrzyj, oczyść z ości starannie, przez maszynkę wraz z bułeczką wymoczoną w wodzie przepuść. Łyżeczkę masła i dwa jaja całe dorzuć, osól, popieprz,trochę pietruszki zielonej lub koperku też przydaj, wymieszaj, wygnieć doskonale. Z tej masy małe kulki rób, w mące obtocz, w osolonej wodzie ugotuj i do wazy włóż.