Aktualności

Kultura

28mar2009

KOLEJNE SPOTKANIE W RAMACH PROJEKTU PPWOW

"Schab po benedyktyńsku" to potrawa jaką przyrządzili uczestnicy III warsztatów w GOK- u.
27 marca 2009r. w Gminnym Ośrodku Kultury w Starych Juchach odbyły się III warsztaty kulinarne pt. “ Kuchnie regionalne- kuchnie europejskie- kuchnie świata”. Tym razem uczestnicy mieli okazję rozładować swoją energię starym “ babskim” sposobem. Wszystkie złe humory oraz troski domowe zostały wyrzucone za pomocą tłuczka i schabu. Udział w tych spotkaniach pomaga oderwać się od szarej rzeczywistości, a przy tym daje również wiele przyjemności. Młodzież współpracując z seniorkami poznaje tradycje naszego regionu. Wspólna praca zbliża pokolenia. Najmłodsza uczestniczka miała zaledwie 9 lat, lecz z wielkim zaangażowaniem wykonywała polecenia instruktorki. Podczas gdy “ schab po benedyktyńsku” zapiekał się w piekarniku Pani Krystyna Pilawska - Wiercińska omówiła zasady estetyki stołu. Uczestnicy mieli okazję nauczyć się prawidłowego ustawiania zastawy stołowej na stole uwzględniając dobór nakrycia do rodzaju imprezy. (np. na Wigilię nakrywamy biały obrus i do tego złote, czerwone lub zielone elementy). Oprócz nakrywania bardzo ważne jest zachowanie przy stole , podawanie dań i przyjmowanie naczyń po posiłku. Następnym punktem dyskusyjnym był “Szwedki stół”, który rządzi się swoimi prawami. Bardzo ciekawa jest anegdota dotycząca historii tej nazwy , która wiąże "szwedzki" stół z Polską.
W roku 1656, król szwedzki Karol X Gustaw, chcąc sobie zaoszczędzić trudów oblegania Zamościa, wprosił się na posiłek do Jana "Sobiepana" Zamoyskiego, chcąc przy okazji skłonić go do poddania miasta. Kanclerz przyjął króla poza murami, wystawnie zastawionym stołem, ale - dla sprawienia królowi despektu - bez krzeseł. Odtąd przyjęcia na stojąco nazywano "stołem szwedzkim".

Ciekawostka :
Szwedzki stół, bufet szwedzki - sposób serwowania posiłków w hotelach, rzadziej restauracjach, polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą zazwyczaj najeść się do woli za zryczałtowaną kwotę.
Szwedzki stół jest również popularną formą organizacji przyjęć firmowych i spotkań biznesowych, ponieważ jedzenie nie przeszkadza w żaden sposób w rozmowach i nawiązywaniu kontaktów pomiędzy uczestnikami, inaczej niż tradycyjna organizacja stołu.
Nazwa "szwedzki stół" wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania tego typu posiłków. W języku szwedzkim określa się je słowem smörgåsbord (wym. smyrgosbudż), czyli stół kanapkowy. Szczególną odmianą smörgåsbord jest julbord, serwowany w czasie świąt Bożego Narodzenia.

Zanim beneficjenci przeszli do degustacji “ szefowa kuchni” zwróciła uwagę na to jak bardzo ważne jest aby przynajmniej raz dziennie spożywać posiłek wspólnie z całą rodziną. Sprzyja to wzmacnianiu więzi rodzinnych. Ważne jest aby posiłkom towarzyszyła miła atmosfera.

Po długim oczekiwaniu potrawa był gotowa. Warto było czekać . Schab w sosie z białym winem był przepyszny.

Na kolejne spotkanie zapraszamy 3 kwietnia 2009r. o godz. 17.00 .
uwaga - ważna informacja : warsztaty miały odbyć się o godz. 18.00 lecz uczestniczki umówiły się na godz. 17.00

Autor: Marta Słuchocka