W roku 1656, król szwedzki Karol X Gustaw, chcąc sobie zaoszczędzić trudów oblegania Zamościa, wprosił się na posiłek do Jana "Sobiepana" Zamoyskiego, chcąc przy okazji skłonić go do poddania miasta. Kanclerz przyjął króla poza murami, wystawnie zastawionym stołem, ale - dla sprawienia królowi despektu - bez krzeseł. Odtąd przyjęcia na stojąco nazywano "stołem szwedzkim".
Ciekawostka :
Szwedzki stół, bufet szwedzki - sposób serwowania posiłków w hotelach, rzadziej restauracjach, polegający na udostępnieniu gościom kilkunastu potraw, z których mogą oni ułożyć pełny posiłek z uwzględnieniem własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych. Korzystający ze szwedzkiego stołu mogą zazwyczaj najeść się do woli za zryczałtowaną kwotę.
Szwedzki stół jest również popularną formą organizacji przyjęć firmowych i spotkań biznesowych, ponieważ jedzenie nie przeszkadza w żaden sposób w rozmowach i nawiązywaniu kontaktów pomiędzy uczestnikami, inaczej niż tradycyjna organizacja stołu.
Nazwa "szwedzki stół" wywodzi się od szwedzkiej tradycji serwowania tego typu posiłków. W języku szwedzkim określa się je słowem smörgåsbord (wym. smyrgosbudż), czyli stół kanapkowy. Szczególną odmianą smörgåsbord jest julbord, serwowany w czasie świąt Bożego Narodzenia.
Zanim beneficjenci przeszli do degustacji “ szefowa kuchni zwróciła uwagę na to jak bardzo ważne jest aby przynajmniej raz dziennie spożywać posiłek wspólnie z całą rodziną. Sprzyja to wzmacnianiu więzi rodzinnych. Ważne jest aby posiłkom towarzyszyła miła atmosfera.
Po długim oczekiwaniu potrawa był gotowa. Warto było czekać . Schab w sosie z białym winem był przepyszny.
Na kolejne spotkanie zapraszamy 3 kwietnia 2009r. o godz. 17.00 .
uwaga - ważna informacja : warsztaty miały odbyć się o godz. 18.00 lecz uczestniczki umówiły się na godz. 17.00