Aktualności

Ludzie i wydarzenia

31paz2012

WYJAZD ROLNIKÓW I PRODUCENTÓW ROLNYCH DO FRANCJI

Lokalna Grupa Działania "Lider w EGO" zorganizowała w dniach 30 września do 8 października br. wyjazd ponad 20 osób do Francji. W wyprawie uczestniczyły dwie mieszkanki naszej gminy.

W dniach 30/09/2012r. – 07/10/2012r. grupa mieszkańców z obszaru działania Stowarzyszenia LGD „Lider w EGO” wzięła udział w wizycie studyjnej do Francji (BRETANIA), Departament Cotes d’Amore. Tematem wiodącym wizyty były działania związane z rozwojem i dystrybucją produktów  lokalnych i tradycyjnych, regionalnych oraz produktów rolnictwa ekologicznego, włącznie z promocją regionalną polityki rolnej.

Wizyta została zorganizowana we współpracy z Urzędem Marszałkowskim w Olsztynie ze środków Unii Europejskiej, z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 – Pomoc Techniczna Schemat III Wdrożenie Planu Działania KSOW. Wartość przyznanego dofinansowania to 66 000,00 + koszt transportu pokryty przez Zarząd województwa warmińsko-mazurskiego.
Celem głównym wizyty było poznanie oraz transfer wiedzy w zakresie technologii produkcji sera i innych produktów lokalnych w gospodarstwach rolnych, w tym również produktów rolnictwa ekologicznego, a także zapoznanie się z przykładami i zasadami ich dystrybucji i promocji. Wymiana wiedzy i doświadczeń ze stroną francuską miała na celu omówienie wstępnych propozycji wspólnych projektów gospodarczych, które mogły by być w przyszłości realizowane na obszarze województwa  - szczególnie na obszarze EGO.
 
Założone cele Wizyty Studyjnej zostały osiągnięte. Uczestnicy wizyty studyjnej mieli okazję zapoznać się z organizacją produkcji mleka oraz serów krowich i kozich – także z organizacją dystrybucji lokalnych wyrobów, zarówno prowadzonej przez poszczególne gospodarstwa, jak i w ramach sieci zrzeszającej wielu producentów i serów i innych specjałów pochodzących z regionu. Organizowane dla uczestników wizyty  posiłki w ramach programu wizyty studyjnej odbywały się w gospodarstwach prowadzących restauracje,  mające w menu lokalne produkty i potrawy charakteryzujące region.
Mało tego, potrawy pochodziły z produktów pochodzących od lokalnych wytwórców i hodowców. Przeważająca ilość serwowanych posiłków przygotowywana była z ekologicznych warzyw i owoców, lokalnych serów, mleka, miodu i występujących owoców morza.
W odniesieniu do planowanych kosztów wizyty studyjnej umieszczonych we wniosku aplikacyjnym -  koszt całkowity w zestawieniu poszczególnych kosztów przedstawia się następująco:
Uczestnicy Wizyty studyjnej odbyli:
1) 4 wizyty w gospodarstwach rolnych produkujących sery krowie i kozie oraz inny asortyment mleczny, a w tym:
   WIZYTA u Yann’a CLOZEL w LE VIEUX MARCHE, 02/10/2012 - najmniejszej firmy produkującej ser topiony, twaróg ser typu: Tomme  LE RHUN i jogurtu  (z użyciem naturalnego enzymu). Gospodarstwo posiada 3 krowy, produkuje 11 000 l mleka rocznie.
 
WIZYTA u Benoît’ DARLEY w RUCA, 03/10/2012 - od 1986r. producenta serów z pełnotłustego surowego mleka pochodzącego od krów z własnego stada, rasa bydła holsztyno - fryzyjska.
Serowarnia DARLEY została nagrodzona podczas  Ogólnego Konkursu Rolniczego w Paryżu. Złoty medal za ser DARLEY w 1992 i brązowy medal za ser HIREL w 2012r.
 
WIZYTA u Pierre Yves TANNIOU w PLOUGUENAST, 04/10/2012 - producenta mleka koziego i serów ; hodowcy kóz: 280 kóz mlecznych - rasa : kozica północna. Całe przetwórstwo mleka  odbywa się w gospodarstwie (ok. 230.000 l mleka rocznie) : ser topiony przyprawiany, dojrzewający do 4 miesięcy (wykorzystanie ciasta mlekowego: ferment powstający w gospodarstwie).
 
WIZYTA u LE GOFF Jérôme  et Annie w EVRAN ; 04/10/2012 - rolnika, producenta mleka, hodowcy krów mlecznych. Gospodarstwo des Aulnays liczy 48 ha powierzchni rolniczej. 40 krów  rasy Jersey i 6 krów rasy brązowo-szwajcarskiej. Bydło pasące się na pastwiskach, co zapewnia całkowitą autonomię żywieniową. Ponad 80% mleka przetwarzane jest na camembert - Camembert bio.
 
WIZYTA u LE FOL Christophe et Véronique w SAINT DONAN ; 05/10/2012 - gospodarstwo rodzinne od 3 pokoleń ; produkujące sery od 2009r. Produkty wytwarzane z mleka pochodzącego ze stada krów mlecznych rasy bydła holsztyno-fryzyjskiej ; wytwarzane produkty : półtłuste mleko, maślanka, jogurt, Ser: Tomme św. Donan.
 
2) 1 wizytę w wielopokoleniowej firmie LE GOFF Eric  produkującej herbatniki w Belle Iles en Terre;
02/10/2012 – Mistrza cukiernictwa produkującego ciastka-podpłomyki, ciastka bretońskie, quatre-quart (ciasto w proporcjach 4 : 4), kouign amann (bardzo słodkie i tłuste ciasto bretońskie, miejscowy specjał), magdalenki, cookies, naleśniki, cukierki, karmelki.
3) 1 wizytę u BARBES Gilles w MERDRIGNAC ; 04/10/2012 - wytwórcy cydru od 1948 ; od 1974 roku 14 – krotny medalista w Ogólnym Konkursie Rolniczym  w Paryżu; wytwarzane produkty: cydr, Chouchenn « Chamillard » - delikatny miodowy aperitif  13, 5 % (6 m-cy fermentacji, roczne dojrzewanie w dębowych beczkach, pity w temp. 5-6 st.) , nalewka 40% « Bouchinot » oraz Ocet winny.
 
4) wykład dotyczące funkcjonowania MIASTECZKA SMAKU; 02/10/2012 – projektu i pomysłu prowadzonego  i wdrażanego przez IZBĘ RZEMIEŚLNICZĄ w Ploufragan (FRANCJA) oraz zwiedzanie lokalnego rynku (TARGU)  w SAINT BRIEC oraz warsztaty kulinarne prowadzone w MIASTECZKU SMAKU przez THIERRY’ego FEGAR’a w  Ploufragan – zawodowego kucharza. Warsztaty połączone były z prezentacją lokalnych zasobów i potraw regionalnych (owoce morza, ryby, sery, napitki oraz potrawy regionalne).
 
5) wykład w siedzibie IZBY RZEMIEŚLNICZEJ W PLOUFRAGAN, 05/10/2012 – wystąpienie Mattiehe GALLIAS dotyczące organizacji wspólnej promocji produktów lokalnych, gospodarstw agroturystycznych, hoteli oraz atrakcji  umiejscowionych w regionie w ramach projektu prowadzonego przez IZBE RZEMIEŚLNICZĄ w PLOUFRAGAN – „Bienvenue a la ferme” tzn. „Witajcie na fermie”. Uczestnicy wizyty mogli dowiedzieć się w jaki sposób wytwórcy produktów lokalnych, gospodarstwa agroturystyczne oraz pozostałe atrakcje w regionie mogą świadomie współpracować i promować lokalne dziedzictwo pod jedna marką z korzyścią dla regionu i ich samych.
 
W wizycie studyjnej wzięło udział 20 osób, w tym 17 osób z obszaru EGO:
1)         Rolnicy i producenci rolni (produkcja mleka)
2)         Osoby działające w sektorze rolno - przetwórczym, turystyce wiejskiej oraz wytwórcy rękodzieła, artyści lokalni
3)         Członkowie organizacji i stowarzyszeń działających/zaangażowanych w rozwój obszarów wiejskich oraz popularyzujących ideę produktów lokalnych jako istotnego elementu wspierania turystyki wiejskiej
4)         Przedstawiciele Samorządów lokalnych
5)         Członkowie zarządu Stowarzyszenia LGD „Lider w EGO” oraz pracownicy biura
6)         Doradca z PKD PRTiL działającego przy LGD (trener, audytor zewnętrzny HACCP)
 
oraz
 
7)         1 Pracownik  Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie; Inspektor - Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa / Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW)
8)         2 przedstawicieli Telewizji Regionalnej  (TVP OLSZTYN).
 
 
Dzięki wizycie studyjnej mieszkańcy obszaru EGO mieli okazję zobaczyć i porównać potencjał surowcowy, wytwórczy i ludzki obszaru EGO oraz obszaru odwiedzanego we FRANCJI. Wizyty w gospodarstwach pozwoliły na wymianę doświadczeń  i cennych informacji z dziedziny mleczarstwa i organizacji ewentualnego przetwórstwa mleka w kierunku produkcji serów i innych produktów mlecznych.  Istotne i inspirujące były warsztaty i wykłady z zakresu produktu lokalnego. Obserwacja dobrych praktyk, rozwiązań technologicznych dotyczących wytwarzania, powstawania, sprzedaży i promocji produktów spożywczych i rękodzielniczych, utwierdziła uczestników wizyty i przedstawicieli Stowarzyszenia LGD „Lider w EGO” w tym, iż podejmowane działania w tej kwestii, na obszarze EGO, są słuszne, pożądane i ciesząc się dużym zainteresowaniem lokalnej społeczności - w dalszej perspektywie przyczynią się do  tworzenia i wykreowania marki lokalnej pn. „Produkty lokalne EGO”.
 
Wizyta studyjna miała tez na celu inicjację współpracy międzynarodowej. Wymiana doświadczeń, określenie ewentualnych wspólnych obszarów przyszłej współpracy z partnerami po stronie francuskiej i realne możliwości wdrażania wspólnych projektów partnerskich były tematem dyskusji, kontynuowanych i w szczegółach doprecyzowanych  w przyszłym roku 2013, podczas styczniowej wizyty przedstawicieli IZBY RZEMIEŚLNICZEJ  (FRANCJA) w Polsce, w woj. Warmińsko - Mazurskim.